Monday, November 9, 2009

banjir .. oo ..banjir oo banjir..kampung wa naik air ..

permandangan biasa bagi rakyat kelantan bila tiba misim bah..
ni pic yang sempat aku snap maser kat kampung ari tu..
kat rantau panjang..
air banyak naik sebab limpahan air sungai golok..

ni pic kat area aku..kat pasir mas.. tak kira budak.orang tua..belia remaja..
sumer kua main air..macam la kat umah masing masing tak der air..
tu yang pegang payong tu cam tengah ngumpat sambil bermain banjir..
hahahaha..
aktiviti yang sukar di lakukan pada musim lain..
maser ni lah nak tengok kemeriahan desa..
anak nak bermain air..
dulu aku main gak camni..
pastui kner ligan dengan arwah mama..
wa...kenangan tu...

lompatan maut...yeah..
berani giler...
budak kampung..aper la sangat setakat terjun tirup kepala jatuh dulu..
biaser jer ni..
memang best r time banjir ni..
kemeriahan berpanjangan..
korang penah main camni tak dulu..?
kalau jawapan korang .. yer.. korang memang cool..
kalau jawapan korang ..tak..
korang rugi r,,
sekali jer jadi bebudak..
so gunakan sepenuhnya time tu..

ni pic bandar KB..
air naik skit jer..kat area tepi sungai jer..tak la banyak pun..dalam sehari jer dah surut..
tak macam tahun2 lepas..
hurm..time ni motosikal cam tak berguna jer..
jet ski lagi best..

rezki time hujan..tengah orang sibuk main air..risau kan banjir..
kecewa kelantan kalah..
ada jugak rahmat banjir ni pada yang rajin..
aku penah jadi cam budak pegang ikan ni dulu..
banjir ada lah satu yang di nanti2 setiap tahun..
so pendapat korang? banjir ni satu apa?
rahmat tuhan..hujan..yang di kirim pada tanah tandus.?.
rezki?
atau bala?
wa..takotnyer.

tapi pada aku...
banjir tu satu yang tak dapat di pisahkan dalam diri aku..
cam tak best jer kalau tak banjir..
hihihi..

5 comments:

Aku said...

hmm...kampungku tak penah banjir...syok jer tengok orang main air banjir

Mr AzRai MaRCeeL said...

memang syok kak..
huuhuhu..jangan jeles kalau tak leh main banjir..

eida said...

waaa... rindunyo kat kg..
kg aku macamtu lar yi..
n.. masa budak2 aku sebijik cam tu kalo musim bah...

mandi lompat2..
ngarung air..
igat ikan puyu hok jatuh dari tali air sawah padi...


hu.... rindu kg.. shah alam xdop pung gitu..

Mr AzRai MaRCeeL said...

jom la kelik main banjir..aku main doh..huhuhu jangan jeles..

Hilmi MS said...

pengakap air banjir.. ooo.. pengakap air bnjir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...