Thursday, December 16, 2010

disiksa - meyiksa - tersiksa

sape yang disiksa?
sape yang meyiksa?
siapa yang tersiksa?

argh.. tak tau la sejak dua menjak ni aku dapat rasakan kekosongan dalam jiwa aku.
dapat rasa kehilangan sesuatu yang membuat aku rasa tak keruan.

aku tak mengerti kenapa ini berlaku..tak tau la..wat kejer pun rasa tak tenang..banyak benda yang menerjah minda aku.. rasa ingin aku ungkai segalanya.tapi aku tak tau mana puncanya.
kerisauan.. mungkin aku risaukan sesuatu..
mungkin aku terlalu penat dengan bebana tugas.
mungkin aku terlalu taksub mengejar cita citaku. 
mungkin aku terlalu ikutkan perasaan ku.
mungkin aku terlalu menekan hidupku dengan pelbagai impiahn dan buatkan aku rasa tertekan.

sampai aku hilang fokus
apa yang sepatutnya diriku buat.
YA ALLAH..
bantu aku dalam meneraju hidupku..
berikan aku cahaya untuk aku jalani dugaan mu ini.

aku tersiksa ..disiksa dan meyeksa

Tuesday, December 14, 2010

dulu dan sekarang...

rasa macam hidup aku sekarang agak terabai..aku tak lagi punya masa untuk diri aku sendiri..tak punya masa untuk menjadi diri sendiri..
aku mula rasa kosong..
sepi dan sendiri yang membuatkan aku benci dengan diri aku sendiri..
ntah kemana hilangnya sikap ku..
ntah mana hilangnya diriku..aku buntu...adakah aku tersilap percaturan..
adakah aku memiliyh jalan yang bertentanga dengan kemahuan dan cita cita ku..
aku mengcongak kembali..
jika dulu aku bebas menentukan hala tuju perjuangan ku,,perniagaan ku
aku bebas untuik mengatur perjalanan hidupku..
aku bebas buat apa sahaja kemahuanku tanpa perlu bertanya boleh itu..boleh ini..
aku boleh menentukan hitam putih dan hujan panas hidup dan hari ku.
tidak terikat dengan bebanan tugas rutin yang membosankan..
setiap hari pada ku adalah hari yang baru.
hari yang menentukan impian ku 10 tahun lagi.
aku bergelar pelari pecut..yang sentiasa berlari mengejar cita cita BESAR ku.
tak pernah kenal erti penat mahupun lelah..
tak pernah kalah dengan kesusahan dan keperitan..

hurm..kenapa ?? sekarang??
 agak berbeza..

hidupku di cemburui oleh waktu..
jam 8.00 pagi adalah satu jerutan di leher..
jam 5.00 petang adalah rantai di kaki.
setiap pagi aku berlari untuk mengejar waktu hitam seblum bertukar merah pada 08.01
setiap hari aku menghitung masa seblum bunyi jam 5.00 petang...

sekiranya banyak merah dari hitam itu bermakna besar la malapetaka yang bakal menimpa.
bersiap sedia lah dengan  hukuman..

kosong....kosong...kosong...
tiada apa yang dapat aku kongsi pada kamu semua..
kerna aku tidak punya apa..

tapi aku tetap bersyukur dan mengharapkan SESUATU akan berlaku.
aku rindukan hidupku yang dulu..
aku rindukan medan jihad dalam pernigaan ku.
aku tak betah berada di zon selesa yang di dambakan oleh mereka.

kosong

rasa kosong dalam hidup ni..rasa macam aku lost...
kenapa yer rasa macam ni... aku tak mengerti...
bila aku bersendirian..
rasa kosong itu makin mengcengkam..
ya alllah..berika aku kekuatan andai ini ujian dariMU.

Sunday, November 28, 2010

Pam Anderson belakon filem Dr rozmey -100 juta pecah panggung -punya~~~

setelah tamat demam citer 2 alam @ putar alam ,sekali lagi Dr rozmey membuat kezutan ..demi kezutan..
dan kali ni kezutan yang lebih dasyat dari cerita 2012..

cerita apakah itu?

aku pun tak tau jugk sebab skrip pun tak siap lagi..ahhahaha..

kezutanya adalah Dr rozmey ingin melamar PAM ANDERSON bukan pam beskal tau..
untuk beerlakon untuk next filem terbitan DDR production..

betoi ka ni..hang jangan dok wat cheta...
betoi la...
Hari ini Dr Rozmey dengan penuh yakin mengatakan bahawa dia mahu mempelawa Pamela Anderson yang terkenal dengan kisah video seks dengan bekas suaminya Tommy Lee dan gambar bogelnya sama ada dalam majalah ataupun bertebaran dalam internet untuk berlakon dalam filemnya
.


Apa motif Dr ini mahu mengambil bintang yang sudah pudar bintangnya untuk berlakon dalam filem terbitannya? Walhal Pamela bukanlah pelakon yang disegani, melainkan hanya bergantung pada sosok tubuhnya yang memberahikan dan mengiurkan. Mengiurkan dan memberahikan? Ya Pamela pernah dianggap begitu suatu ketika dahulu, mungkin pada zaman Baywatch, hari ini Pamela sudah dimakan usia. Namun, saya tidak fikir Dr ini mahu mengambilnya berlakon atas faktor itu. Jika bukan, apa motifnya? Jika Pamela berlakon, apa pula moral cerita yang ingin Dr ini ketengahkan nanti?

Macam-macam:

[Kosmo] KUALA LUMPUR - Selepas menerbitkan filem 2 Alam yang mula ditayangkan kepada orang ramai hari ini, dR Movie Production kini merancang untuk menerbitkan sebuah lagi filem pada tahun depan.

Menariknya, filem itu bakal dibintangi pelakon sensasi dari Hollywood iaitu Pamela Anderson.

Penerbitnya, Datuk Dr. Che Rozmey Che Din berkata, dalam filem itu nanti, Pamela akan memegang watak utama.



“Mungkin ramai yang memandang sinis mengenai perkara itu, tetapi ia adalah perancangan utama Dr Movie Production dan saya memang bersungguh-sunguh untuk mengundang pelakon tersebut membintangi filem itu nanti” – Dr Rozmey



"Setakat ini, apa yang boleh saya katakan ialah, pihak kami kini berada dalam proses akhir perincian mengenai kontrak dengan ejen pelakon tersebut," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pamela merupakan seorang pelakon seksi kelahiran Kanada yang cukup terkenal dalam industri perfileman Hollywood sejak tahun 1990-an.

Menurut Rozmey, tajuk filem yang akan dihasilkan itu masih belum diputuskan namun ia bakal mengisahkan mengenai seorang wanita warga asing yang telah terdampar di sebuah pulau...- Roni Hidayat Ridwan



maria ozawa ko duduk lek lok sikit kang aku antar ko blakon 3 alam plak.


dari panggil Pam Anderson baik panggil MARIA OzAwa
memang sure pecah panggung macam ni.silap silap 100 juta pun bleh cecah..

100 juta pecah panggung..!!!!

kita tengok komen FB tentang crita ni.. ZASS~~~


peh..dasyat ooo..
pamela anderson leh cakap melayu..patot r Dr rozmey beriya nak ambik akak PAM blakon..




tengah tengah cari gambar yang berkaitan aku jumpe lak gambar ni..

jelazs menunjukkan pengaruh DDR padaz kalangan remajaz sekarang..

syabazs DDR..!!!!

2 alam ker putar alam

SEPANJANG menonton filem 2 Alam, saya mencari kewajaran di mana letaknya kehebatan luar biasa filem itu hingga disasarkan mendapat kutipan pecah panggung berjumlah RM40 juta. Akhirnya hingga ke sudah, pencarian itu menjadi satu tempoh penantian yang begitu menyeksakan. Jawapan yang ditemui cukup mudah.




2 Alam sekadar filem biasa malah tidak keterlaluan untuk dikategorikan setaraf drama di kaca televisyen sahaja. Barangkali terdapat drama lain yang lebih hebat daripada 2 Alam. Namun filem arahan dua pengarah itu, tidak pula terlalu teruk.

Masih ada lagi filem-filem Melayu yang tidak berkualiti berbanding 2 Alam. Cuma filem terbitan Rozmey Che Din itu menjadi 'mangsa' keangkuhan kepada bentuk promosi yang keterlaluan dan jumlah kutipan yang tidak masuk akal.

2 Alam sebenarnya mempunyai subjek yang baik tentang keterlanjuran hidup seorang lelaki yang menukar jantina sebelum insaf dengan perbuatan itu. Filem itu mengisahkan kehidupan Amy, seorang lelaki yang menukar jantina serta mempunyai hubungan terlarang dan berkahwin dengan kaum sejenis.

'Wanita' itu akhirnya membunuh diri menyebabkan jenazahnya sukar dikebumikan secara sempurna di kampung halamannya. Namun 2 Alam terganggu apabila subjek yang dipersembahkan itu begitu longgar sekali gus menjadikan jalan penceritaannya tidak kuat. Di tangan garapan dua pengarah, gangguan dalam filem itu bermula apabila kualiti visual gambar yang kadang kala kelihatan kabur. Entah di mana silapnya, kecacatan itu tidak sepatutnya berlaku jika 2 Alam sebelum ini dicanangkan sebagai sebuah filem bermutu tinggi.

Malah ia agak memalukan apabila 2 Alam turut ditayangkan di Singapura dan Brunei serta bagaimana tanggapan orang luar mengenai filem tempatan yang masih berdepan kualiti gambar. Persoalan juga timbul berikutan filem tersebut menonjolkan teknik imbas semula (flash back) yang terlalu banyak, ibarat penonton menonton sebuah video klip yang panjang. Adakah filem tidak cukup footage?

Bayangkan lagu Salam Terakhir nyanyian Amy Search dan Andaiku Tahu oleh papa rock, Ramli Sarip diulang berkali-kali bersama adegan sama. Sudah tentu melemaskan mood penonton. Barangkali dua pengarah filem itu mempunyai jawapan bernas tentang kelemahan tersebut. Lebih memburukkan keadaan, dua watak utama di dalam 2 Alam dilihat gagal memberi penghayatan sempurna dari segi pembinaan watak yang diharapkan.

Watak teman lelaki Amy jelas menunjukkan hasil lakonan mengecewakan apabila kaku di layar perak, apatah lagi menggunakan dialog bahasa baku dan ada kala nampak seperti lawak bodoh. Lebih 'kelakar', adegan gerak perlahan di tepi kolam renang ketika dia dan Amy berdepan konflik akibat kecewa selepas mengetahui Amy sebenarnya seorang lelaki.

Suhaillah Salam yang memegang watak Amy pula secara terang tidak menjadi sebagai seorang transeksual. Mungkin kesalahan tidak patut diletakkan di bahu aktres dari Singapura itu. Ini kerana 2 Alam terkhilaf memilih seorang wanita untuk menjadi wanita jadian. Lantas, lakonan Suhailah nampak tidak semula jadi dan masih memperlihatkan sisi lakonan wanita tulen.

Padahal, 2 Alam seharusnya memilih pelakon lelaki untuk watak itu. Ini kerana, selembut atau seayu mana seorang lelaki itu bertukar menjadi wanita, mata kasar manusia masih dapat meneka siapa diri mereka sama ada lelaki tulen atau jadian. Namun 2 Alam masih dapat dimaafkan kerana kontroversi mungkin timbul jika memilih pelakon lelaki yang menukar jantina seperti mana yang terjadi kepada pelakon utama... Dalam Botol, Arja Lee.

Filem ini juga menyelitkan beberapa babak yang sesuai tidak sesuai untuk menjadi tontonan umum. Antaranya ialah adegan panas di atas katil, dalam tab mandi, dalam kereta serta pakaian Amy yang seksi. Manakala dialog orang kampung yang berunsur lucah di tanah perkuburan sebetulnya tidak wajar kerana ia mengganggu jalan cerita 2 Alam.

Ini kerana 2 Alam telah menyusun baik kisahnya namun kewajaran daripada adegan serta dialog yang dipaparkan pasti menimbulkan kebosanan bagi mereka yang tidak mementingkan nilai-nilai seks yang tidak kena pada tempatnya. Menarik mengenai 2 Alam pula, filem ini tidak menampilkan konflik yang tegang bagi sesebuah filem yang ingin menegakkan kehidupan seorang transeksual.

Filem itu turut bijak memilih sebuah kampung di Kedah yang tenang dan kaya dengan keindahan landskap sawah padi dan rumah kampung. Nilai kemanusiaan 2 Alam juga tinggi dengan memaparkan sikap baik masyarakat kampung yang tidak memandang hina kepada keluarga yang memiliki seorang anak transeksual. Dalam filem itu, dua pengarahnya menonjolkan masyarakat yang dapat hidup dengan saling toleransi biarpun menghadapi kesukaran untuk menguruskan jenazah seorang transeksual.

Suntikan yang diberikan itu cukup memberi kesan biarpun pada realitinya isu menukar jantina sentiasa mengguris hati ahli keluarga transeksual yang sering dicerca. Lantaran itu, tidak salah melabelkan 2 Alam adalah sebuah filem yang indah dengan nilai kasih sayang dan rasa saling memahami. 2 Alam yang turut dilakonkan Aaron Aziz, Sabree Fadzil, Faizal Hussein, Rosnah Johari dan Kuswadinata sudah menemui khalayak pada Khamis lalu.

sumber : cenima malaysia


Izinkan aku membetulkan usus perut aku yang sudah terburai akibat terkejut melihat jumlah kutipan filem 2 Alam selepas seminggu tayangan. Untuk makluman, filem 2 Alam mula ditayangkan pada 18 November dan jumlah kutipan dari Finas di atas adalah sah sehingga 24 November 2010. Seperti yang anda semua nampak, kutipan filem 2 Alam sekadar mencecah RM230,000. RM1 juta pun tak sampai ada hati nak kutip RM40 juta.


   ( paparan skrin di meja teket untuk filem 2 alam yang  di dakwa penuh pada hari pertama tayangan  )

Oh, tapi aku agak kepelikan sebab rasanya aku ada terbaca yang kenyatan Dr Rozmey yang kutipan hari pertama 2 Alam adalah RM2 juta. Siapa kencing siapa nie? Takkanlah Finas tersilap kira kot. RM230,000 dengan RM2 juta jauh lari tue. Atau sebenarnya sekretari Dr Rozmey yang tersilap bagi jumlah kutipan kat Dr. Rozmey?

                  ( available tu maksudnya  dah penuh tau..dah tak leh tgok..panggung penuh )
Tapi satu bab aku respek ialah kejayaan Dr. Rozmey untuk mendapatkan 83 wayang seluruh Malaysia untuk menayangkan filem 2 Alam ini. Kalau tengok kat gambar di atas, filem Adnan Sempit pun sekadar ditayangkan di 61 wayang. Hebat tak hebat jugaklah ayat Dr Rozmey sampai boleh pecah rekod untuk dapatkan filem paling banyak ditayangkan di pawagam Malaysia

kita tgok apa komen d facebook..
 
macam macam tol dunya ni..
ape pun pada aku..
 
kalau betol la filem 2 alam tu gagal meraih 40juta..
nape nak malu lak..adat la tu..
niaga ni ada untung ada rugi...
ada naik turun...
 
korang kat lua tu jangan la nak gelakan DDR ni..
bagi la semangat kat dia..
angap dia insan " istimewa " yang d kurniakan keberanian dan keyakinan yang tinggi..
 
jangan gelak tau..senyum tak pe..sedekah...
 
aku tgah senyum ni..
hiihih..eh gelak pulak..
 
 

Thursday, November 25, 2010

Lady GAGA - kaitan dengan ilLUMINATI ????

dah lama aku tulis entri ni tapi tak sempat nak post lagi..sebab nak selidik btol2 sal minah gaga ni..rasanya tak ramai yang tahu pasal eluminati ni..kalau tau pun skit skit jer la.akhirnya hari ni siap gak entri ni..( walaupun lagu ni dah agak lame kua).Semoga apa yang nak aku sampaikan harini dapat memberi sedikit manfaat kepada semua khususnya kepada peminat peminat cik Gaga ni. Insya-Allah.. Baru-baru ni terdetik nak menyiasat perkembangan baru cik Gaga yang aku sudah tahu tentang dia dan illuminati. Rupanya video untuk lagu Alejandro iaitu lagu baru dia dah release. Banyak kontroversi tentang video ni. Time nak tengok tu macam ragu-ragu jugak .Yelah vid cik Gaga ni aku sudah sedia maklum banyak unsur-unsur lucah..Tapi oleh sebab nak mengkaji apa yang ada dalam vid dia kali ni jadi aku play jugak vid dia n snap beberapa bukti mesej eluminati dalam video dia. Jadi seperti yang disangka. Banyak benda yang dapat dilihat dalam video yang membuktikan yang dia memangIlluminati puppet. Ramai lagi artis Hollywood pun sama tapi dia yang paling berpengaruh so far ..


Video yang mencapai lebih dari20 juta viewerkali ni lebih berani dan mengandungi banyak simbolik. aku akan cuba explain dari apa yang aku dah dapat di satu web. Rasanya ramai jugak yang dah tahu cik Gaga adalah salah satu artis dibawah naungan illuminati. Bagi mereka yang tak tahu apa itu illuminati boleh lah ke web ni

http://mistisfiles.blogspot.com/

and tengok dekat belah kanan cariJentera Fitnah Al-Masih Ad-Dajjal..Adacomplete explanation tentang Illuminati and Freemason juga Lepas dah faham boleh teruskan baca apa yang nak aku explain lepas ni ..

Dalam video terbaru dia .Ada sesuatu yang cuba disampaikan
.Ada jalan cerita yang tersembunyi disebalik lagu yang dinyanyikan .
Kalau hanya dengar lagu ,mungkin tak banyak yang kita boleh tahu .Kita akan mula analisa dari permulaan video lagu
Alejandro – Lady Gaga
 hingga habis. Ini adalah jalan cerita berdasarkan video.
Jangan hanya baca buka mata tapi baca buka minda.



Video dimulakan dengan laki-laki membuat beberapa formasi danbeberapa dari mereka kepala mereka ditutup dengan sarung, mungkinmengisyaratkan bahawa itu adalah orang-orang tahanan dari beberapa macam. Salahsatu laki-laki adalah dalam bentuk piramid sementara yang lain memeganghexagram sebagai tahanan berbaris.



"I know that we are young.And I know you may love me. But I just can't be with you like this anymore, Alejandro."


Selepas tu diteruskan dengan proses pemakaman..Perarakan membawa keranda yang kita dapat nampak Cik Gaga kat depan tu mengenakan jubah hitam danmembawa Sacred Heart (Hati Kudus) .Sacred Heart ni adalah pendarahan hati Tuhan untuk umat manusia (dalam kepercayaan kristian). Kenapa kata Sacred Heart? Tengok gambar bawah.. Hati yang Lady Gaga pegang tu ada bukan hatibiasa biasatapi ada paku dan dawai yang di lilit-lilit (simbolik) yang samamacam Sacred Heart of Jesus (merujuk kepada hati Jesus).. Google untuk baca lebih lagi ..




But I just can't be with you like this anymore, Alejandro.

Siapa Alejandro?
Seorang lelaki yang dia tak boleh bersama ke?
 And then dia curang dengan Roberto dan Fernando? (berdasarkan lirik).
 Jawapan nya tak ..
 Alejandro bukan seorang lelaki. Kalau dengar lagu tanpa tengok video mungkin takkan faham . Gambaran video ni mengatakan bahawa Alejandro mungkin membawa maksud sesuatu yang lebih dalam.. Jadi kalau bukan manusia.

Apa dan siapa Alejandro?


Kemudian Gaga ni dipaparkan dalam kedudukan berkuasa, memakai mahkota hitam sambil melihat tahanan melakukan persembahan untuknya. Gaga kemudian mengalihkan satu goggle. Sekaligus mempamerkan simbol illuminati - TheAll-Seeing Eye (bukan sekali tapi banyak kali) untuk mendedahkan sifatsejati dari kekuatannya.



Selepas itu ada sebuah adegan simbolik lagi, seorang tentera dipaparkan dipasang ke string, seperti boneka. Yang jelas menunjukkan yang ada seseorang 'control' dia. Atau senang kita guna istilah dia adalah 'mind-control slave' .Dia tidak boleh mengawal pergerakan sendiri.. Dan memegang senjata di kemaluannya. Wajah dia nampak kosong, nampak bingung betul-betul seperti seorang hamba yang di-control segala pergerakannya - oleh Gaga si illuminatist tak guna.



Dalam adegan selanjutnya, Gaga sedang berbaring, memakai red latex suit yang untuk biarawati tu (Kristian) dan memegang tasbih .Okay jadi boleh nampak kan ..Waktu scene ni gaga pandang ke langit dan menyanyi part : "Stop,please, just let me go, Alejandro" .Sebaik saja diasebut "Alejandro" Gaga mengangkat dua tangannya kelangit. Jadi dalam ni kita boleh nampak dengan jelas nampak yang Alejandro merujuk kepada tuhan bukan manusia.

"She hides true loveEn su bolsillo. She's got a halo 'round her finger, Around you."

Maksud lirik ni pulak .A halo' bermaksud ia dianggap "suci"(holy). Around her finger(cincin kawin) merupakan penyatuan Gaga dengan tuhan melalui agama, tapi dia sekarang malu dengan pernikahan ini kerana suaminya telah mati. Jadi dia menyembunyikan cincin itu di bolsillo nya, bolsillo dalam Sepanyol yang bermaksud poket dan mula menyalahkan tuhan..



Selepas sahaja lirik tu... Konsep penolakkan (rejection) ditujukan kepada Tuhan bermula.. Kerana Tuhan nampaknya tidak memenuhi keperluan rohani Gaga. Dia kemudian memutuskan untuk mencari ketuhanan diri. Dengan memeluk satu spirituality yang baru. Dalam video ni lebih menunjukkan yang Gaga telah bertukar dari biarawati menjadi paderi Luciferian(Syaitan). Kenapa kata jadi paderi Syaitan?




(Mata Satu yang kita tahu simbolik kepada Illuminati)


Saya kata paderi syaitan sebab tengok jelah jubah Gaga di atas.. Ada banyak sangat simbol salib terbalik .Ni menunjukkan bahasa simbol yang membawa maksud yang jelas .Kita tahu salib adalah simbol keimanan bagiagama Kristian kerana mewakili pengorbanan Jesus & kebangkitan. Dalam Kristian, salib terbalik dikenali sebagai "Cross Of St.Peter", untukmenghormati Simon Peter yang diminta untuk disalibkan terbalik kerana dia merasa tidak sesuai untuk dihukum mati dalam hal yang sama seperti Kristian lain. Tapi dalam kalangan bukan-Kristian, salib terbalik merupakan simbol penyelewengan dan sesuatu yang membawa kuasa negatif kerana simbol terbalik selalu ditemui dalam ilmu hitam dan Satanisme iaitu pemujaan syaitan..





Salib terbalik dan pentagram terbalik adalah simbol yang selalu digunakan untuk berhubung dengan syaitan .Untuk memuja dan menyeru syaitan ..


" In symbolism, an inverted figure always signifies a perverted power (... ) Black magic is not a fundamental art; it is the misuse of an art. Therefore it has no symbols of its own. It merely takes the emblematic figures of whitemagic, and by inverting and reversing them signifies that it is left-handed." - Manly P. Hall


Waktu ni lirik ni yang dinyanyikan menunjukkan gaga tidak mahu diganggu oleh tuhan.Dont bother me, Dont bother me,Alejandro (merujuk kepada tuhan)

Don't call my name , Don't callmy name, Bye Fernando ..I'm not you're babe , I'm not you're babe,

 Alejandro (tuhan)Salib terbalik (simbol syaitan) ditempatkan pada kedua bahu gaga, menjadi simbol tiang. Dilapiskan dan digabungkan dengan simbol terbalik di alat kelaminnya. Diangkat oleh sekumpulan lelaki dalam satu bulatan .Mengangkat seperti mengagungkan Gaga,menyambut kedatangan Gaga ke dalam kumpulan mereka.

Sebaik sahaja lepas tu menunjukkan Gaga memasukkan tasbih kedalam mulutnya . Tasbih adalah serangkaian manik-manik yang digunakandalam tradisi Katolik untuk berdoa dan meditasi. Dalam Islam sendiri ada tasbih.. Jadi dengan menelan tasbih, Gaga menggabungkan dalam dirinya simbol ketaatan dalam agama dan juga bermaksud cara Gaga untuk mendapatkan Ketuhanan dengan cara sendiri. Dia ingin mencapai keilahian dengan satu cara sendiri. Itu adalah prinsip aktif Lucifer .Jelas menunjukkan yang Gaga bukan menyembah tuhan tetapi Lucifer..


I'm not your babe I'm not your babe, Fernando. Waktumenyebut perkataan Fernando, Gaga membuat simbol tangan macam tu(yang jelas merujuk kepada Jesus) .Itu adalah tanda berkat bagi ajaranKristian, Katolik kepada mereka yang dianggap Suci. Jangan lah ingat Gaga tubuat simbol tu suka-suka .Sebab semua simbol membawa makna yang tersendiri.Kita yang kena solve apa makna dia.



Dapat tengok kan kat belakang Gaga ada salib ..Gagadah menghina kristian cukup banyak dalam video dia .Gaga menyanyisambil memandang keatas dan kemudian dia mengulang-ulang lirik :

" Don't call my name,Don't call me Name Bye Fernando (Jesus) "



Dan di akhir video ... Ditunjukkan Gaga dilampirkan bersama strings ..Pada mulanya Gaga control lelaki tu dan akhir video ditunjukkan Gaga pula di-control ..
Oleh siapa ?
Fikir-fikirkan lah siapa yang control cik Gaga ni .Siapa dalang disebalik semua ni ?
Siapa ketua ?Anda mampu cari jawapan nya kan?
Insya-Allah pasti ..



Sebagaimana disebutkan di atas, video Alejandro sangat kompleks dan simbolik, dan sesuai untuk multitafsir. Boleh jadi macam-macam.. bergantung pada pengetahuan si pemerhati dan sudut pandangan masing-masing. Namun demikian, rasanya bahagian-bahagian video Alejandro dalam ni jelas and tak perlu banyak teka teki macam video Telephone dan Bad Romancae. Jadi apa yang gaga nak cuba sampaikan dari video nya? Dalam ni gaga menolak iman Kristian oleh mengotori simbol dan menunjukkan yang ada satu kuasa spirituallain.
Hmm lepas ni apa ?
Menghina Al-Quran dan Islam?
Nauzubillah jauh-jauhkan la ya Allah ...

Cik Gaga ni membawa bersamanya semuaagenda illuminati dan taktahu la macam mana ramai yang boleh terpukaudengan dia . Namun saya yakin dah ada banyak peminat dia yang mula ragu-ragudengan diri Gaga ,tindakan nya dalam setiap video. tapi masih tidak boleh berhentimendengarkannya. Ingin aku katakan kat sini ,berhentilah mendengar lagu Gaga.Tidak mustahil nanti dia akan cuba menyelitkan lirik yang akan menyebut La-la-la Allah .(Tiada Allah) .

Dan kita sebagai manusia sentiasa lalai.Tanpa iman mungkin kita akan menyanyikan lirik tersebut
(dengan alasan iahanya lagu)
dan pada saat itu ,apa akan jadi ?
Ya Allah ,lindungi lah kamidari tipu daya syaitan dan sekutu nya..
Amin ya rabbalalamin.

Sumber asal: vigilant citizen

Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya"(Al-Isra' 17:36)

perkara yang tak boleh di bincang dengan LELAKI @ PAKWe @ SuaMi korang?

bukan sng nak bina hubungan yg bahagia.byk yg korang mest buat.termasuk dlm bende ni adalah soal apa yg harus dan tidak harus diciterkan kat pasangan korang.bende ni semua akan menyusahkan diri org jugak.:-x


korang bace sendiri kat bawak ni:

1.jgn cerite ttg lelaki lain yg dalam diam-diam mencintai korang.

2.membenci ibunye.mmg lelaki pantang.

3.cerite ttg kecurangan yg korang buat belakang lelaki tu.

4.jgn jugak cerite ttg keburukan kawan baik lelaki tu.kawan tu penting bagi mereka

.5.jgn membanding2kan dia dulu dgn skrg,lg-lg ttg kegagalannyer.buruk padanyer.

6.jgn buat dier patah semangat terhadap pekerjaan yg dia lakukan.sebaliknyer cubela bantu.

7.bercerai.mmg satu perkataan yg lelaki takleh dengar.elokla dhindarkan.

8.kalau anda pendapatan melebihinya.jgn la nak diperbesarkan.bende tu akan menyinggung perasaan dier.

9.bile jumper ngan teman lelaki lamer.takpayah la terlalu ghairah dan takyah la diceritakan perasaan tu kat dier.bender tu bkn lamer.

10. Jangan tanya  benda yang sebenarnya korang tau , tapi buat buat tak  tau.

sumber : http://virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=4151

menarik menarik..

aku sebagai laki... rasa benda ni  ada btolnya...hahahhaaha...

Tuesday, November 23, 2010

pasangan kekal di dunia atau di akhirat atau kedua duanya

Masa ku kecik kecik dulu selalu mak aku cerita..
kalau orang tu baik..dan ikut perintah Allah ..maka nanti kat syurga nanti akan d berikan bidadari ..
hurm...namun masih ada banyak persoalan.
Kita mengetahui bahwa jika laki-laki masuk syurga, mereka akan mendapatkan bidadari. Apakah jika perempuan masuk syurga, mereka juga akan mendapat pasangan?
bila aku mencari jawapanya..
aku menemui sesuatu yang menjawab persoalan ku tentang jodoh selepas dan sebelum mati.



Firman Allah tentang kenikmatan syurga:

"di dalamnya kaum memperoleh semua yang kamu inginkan dan memperoleh pula semua yang kamu minta. Sebagai hidangan dari (Allah) Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Fushshilat :31-34)


dan di dalam syurga itu terdapat segala sesuatu yang diingini oleh hati dan sedap (dipandang) mata, serta kamu kekal di dalamnya (Az-Zukhruf :71)"


Mempunyai pasangan adalah hal yang paling didambakan di samping keperluan-keperluan rohaniah. Keperluan para penghuni syurga akan dipenuhi, baik laki-laki mahupun perempuan. Seseorang perempuan akan dinikahkan oleh Allah di syurga dengan orang yang telah menikahinya semasa hidup di dunia.


Ya Tuhan kami, masukkanlah kami ke dalam Syurga Adn yang telah Enkau janjikan kepada Mereka dan orang-orang yang shaleh di antara bapa-bapa mereka, isteri-isteri mereka, dan keturunan mereka(Al-Mumin : 8)


Jika seorang perempuan pernah mempunyai dua suami di dunia, ia akan memilih salah satu dari keduanya di syurga. Jika seorang perempuan tidak menikah di dunia, Allah akan menikahkanya dengan orang yang disukainya di syurga.


Kurnia Allah di syurga bukan hanya untuk laki-laki, melainkan untuk laki-laki dan perempuan, masing-masing punya pasangan. Seseorang mungkin berkata, Allah telah menyebutkan bidadari (al-hur al-in) sebagai pasangan bagi laki-laki, tetapi Allah tidak menyebutkan pasangan bagi perempuan. Jawapannya, Allah menyebutkan isteri bagi para suami kerana para suamilah yang biasa mencari dan menginkan isteri.
so pada yang dah berkahwin tu..hiduplah kekal abadi bersama pasangan mu..
dan pada yang meninggal sebelum kahwin..jangan lah gusar..kerna janji Allah itu dalaha benar..
yakin lah..
jodohmu tetap ada..
kalau tidak di dunia mungkin di akhirat..
atau mungkin kedua duanya...

Betulkah wanita di cipta dari rusuk lelaki ?


Dicipta engkau dari rusuk lelaki,
bukan dari kaki untuk dialasi,
bukan dari kepala untuk dijunjung,
tapi dekat di bahu untuk dilindung,
dekat pula di hati untuk dikasihi,
engkaulah wanita hiasan duniawi…

Fuh,indah lirik lagu ni,wanita-DeHearty.Pernah sekali aku tulis balik lirik ini dan aku hantar kepada sorang makwe,bekas budak skolah aku, dengan tujuan ingin ngorat la.masa tu cinta monyet la..monyet pun pandai bercinta ..Ye la,ayat jiwang ni.

Tapi sekali die reply,

“awak dengar juga lagu ini?Indahkan lirik dia?Saya suka lagu ini.”

Terkesima aku buat 1 minit, misi mengorat berkecai.Ni la,nak mngorat budak alim,amik ko

Apakah benar wanita itu adalah daripada rusuk lelaki?
Semasa aku kecil, kawan-kawan aku dengan semangat menerangkan hal ini kepada aku sehingge die cakap, 

“kalu mung terai bile rusuk kito,beloh kiri kure so.”

Lepas tu aq pun bilang la.Ye la,kecil lagi,so bile bilang tu,memang kurang satu.

“Ho la,meme xdop so,”
aku memberitahu dia.
So,dari situ,aq pom set la kpale otak aq yang pompuan ni adalah berasal daripada rusuk lelaki.Bila aku naik form3 kalo tak silap,kan ade blajar pasal anatomi manusia,dari situ aku kaji balik, adakah benar rusuk lelaki belah kiri kurang satu.Tengok-tengok,eh molek lagi, takde kurangnya.Jadi,adakah benar perempuan ini berasal daripada rusuk lelaki?
Kita mulakan membincang persoalan ini dengan satu hadis sahih daripada Bukhari dan Muslim:
Peliharalah wanita itu dengan sebaik-baiknya, sebab sesungguhnya wanita dijadikan dari tulang rusuk dan sesungguhnya yang paling bengkok adalah tulang rusuk yang paling atas sekali.
Jika kita mengambil hadis ini tanpa berfikir,
jelas menunjukkan kepada kita bahawa hadis ini menyatakan wanita diperbuat daripada tulang rusuk lelaki dan sememangnya ada ulama yang bertegas mengatakan wanita itu diperbuat daripada rusuk lelaki.

Namun,ulama secara jumhurnya menyatakan hadis ini merupakan hadis qiasan yang menerangkan sifat wanita itu sendiri dan ulama’ secara jumhurnya menggunakan ayat quran (contoh:Az-Zumar ayat 6) untuk menyangkal teori yang dibawa oleh ulama’ yang menyatakan wanita itu daripada rusuk lelaki.
Tambahan pula,hadis di atas diambil secara separuh sahaja,hadis penuh berbunyi:
Peliharalah wanita itu dengan sebaik-baiknya, sebab sesungguhnya wanita dijadikan dari tulang rusuk dan sesungguhnya yang paling bengkok adalah tulang rusuk yang paling atas sekali. Maka jika kamu cuba meluruskannya nescaya ia akan patah. Dan jika kamu biarkan saja maka, ia akan tetap bengkok. Sebab itu, Peliharalah wanita dengan baik.

Nabi telah memberi analogi tentang sifat wanita melalui hadis ini.Wanita disamakan dengan tulang rusuk dek kerana sifat mereka adalah sama.
Jika diperhatikan,Sifat tulang rusuk adalah jika dibiarkan ia akan bengkok dan jika dibetulkan ia akan patah,begitu juga dengan wanita,sifat wanita adalah suka merajuk,jika ditegur mereka akan memberontak.
Jadi,adakah kita perlu biarkan sahaja tulang rusuk itu bengkok sahaja tanpa dibetulkan atau dalam erti kata lain,adakah kita perlu biarkan sahaja wanita itu merajuk?

Tidak,kita sebagai lelaki, harus ‘melayan’ sifat merajuk wanita tetapi dengan cara yang berhikmah.Mahalnya seorang wanita disebabkan sifat merajuknya.

 Ramai orang cakap ,

”awak kalau merajuk,nampak lagi kiut la.”

Benar ke tak ungkapan ni,aku pom tak taw,tapi mungkin ade benarnya.
Siapalah aku nak bagi nasihat kat orang pasal relationship ni sbb aku pom blom kawin,tapi apa yang aku taw prempuan kalo die ngadu masalah,die xnk kita selesaikan,die just nak kite dengar,so kpd kaum adam,kalo ade pompuan ngadu masalah, sudi-sudikanlah tadah telinga,dengarlah luahan diorang..huhuhhu

macam ada pengalaman jer aku cakap kan..
hahha..tapi ingat wahai perempuan.. ada kalanya lelaki juga ada rajuknya..
ada bosanya..ada anginnya..

dalam diamnya ada perasaan yang tak terungkap.
huhuhu...

Tuesday, November 16, 2010

suatu kenangan

kenangan..
satu peristiwa yang pernah di lalui oleh setiap manusia.tak kira ia baik atau buruk..
manis atau masin atau tawar.
ia tetap satu kenangan..tipulah kalu tak der orang yang punyai kenangan.
tak ada kisah silam.
tempat jatyh lagi d kenang..ibarat itulah diri aku..setelah hampir 14 tahun aku meninggalkan kenangan aku.aku berpeluang menyingkapnya kembali.walaupun dalam umur dan jangka masa yang berbeza.masih ada sisa kenangan yang wujud d situ.

Pulau Pangkor , Lumut , - tempat kelahiranku.
tempat aku membina karekter ku.

14 tahun berlalu


di sinilah aku membesar.. di sinilah aku belajar alif..ba..ta..
mengenal A..B..C..

sehingga aku boleh membaca... menulis...mengaji..
aku meniarap..
aku merangkak..
aku berlari..
terjatuh..
aku gembira..aku berduka...aku ketawa..aku menangis.. segalanya di sini..

rasa dekat bila berada di tempat ni..
rasa rindu dalam hati kepada mama dan abah yang membesarkan aku..
terima kasih..
aku menjadi manusia ...



di rumah ini zaman kanak kanak ku bermula..
di rumah ini aku membesar dan belajar mengenal erti kehidupan..
mengenal erti persahabatan..
masih sama..
penghuninya masih lagi orang yang sama..
pak cik yakin - oarang yang sangat rapat dengan ku..
rapat dengan arwah abah..
aku menganggapnya seperti ayah sendiri..

di sini aku pulang setiap hari setelah tamat sekolah..
di sini aku menikmati makan tenggahari berlauk kicap dan telur mata.
di sini aku menangkap ikan dalam parit d hadapan rumah..
di sini aku panjat pokok mangga ..
segalanya indah di sini..
aku tersenyum.. adakah anak anak ku nanti bakal merasai dunya kecil seperti ku..
atau jadi orang bandar yang geli dan jijik dengan semua tu..
hurm....




di sini aku bina pondok kecil ini..
dari runtuhan balai polis lama..  sesuatu yang di idamkan oleh setiap kanak kanak..
punyai pundok untuk bermain bersama teman teman..
14 tahun aku tinggalkan pondok blakang rumah ni..
sekarang dah jadi stor untuk simpan barang barang..
aku pernah tido dalam pondok ni..
aku pernah main masak masak.. main cikgu cikgu..main kawin kawin..
indah zaman kanak kanak itu..
jadi budak kampung.. yang tak kenal erti takot.


bawah pokok jambu ni la gelanggang aku bermain..
main apE yer bawah ni?
macam macam la zaman tu..
mana ada PS2 macam sekarang..
mana ada PSP..
yang ada hanya main guli..
main congkak ( gali lubang guna sudu pastu kner marah sebab sudu kat dapo slalu ilang)
hahahah...
indahnya..rasa ingin kembali melaluinya..


 SRK METHODIST (ACS) LUMUT
ni la skolah aku zaman kanak kanak..
start tadika sampai la darjah 4..
skolah ni dulu banyak tol lambang ( TAMBAH).
maser kecik kecik dulu aku tertanya tanya..
nape la skolah aku banyak lambang tambah ni..
mungkin sekolah ni cemerlang matematik kot..
tu yang sampai atas bumbung pun ada lambang tambah..

bila dah besar baru tau..
dulu skolah aku tu gereja..
aku skolah kat gereja...lambang tambah tu adalah cross..salib..
kui kui kui..
maner la aku tau..
patot la masa kecik dulu time pendidikan islam jeraku kner kua klas g surau.
ustazah ajar..
dak lain kner stay blaja moral..
hahahha..

masa skolah dulu aku pkai sua pendek..
orang pompuan pakai skirt..
bila aku tukar skolah g klantan..
malujer kner ejek masa 1st day..
aku pakai sua pendek..
siot jer..
hahahah nak tegelak pun ada..
bila tgok dak pompuan pkai baju kurung kat skolah klantan aku jadi pelik..
yela..dah biasa tgok orang pkai skirt..
bilabudak cina klantan pakai baju kurung..rasa janggal..tapi swet la.hahahha
culture shock.. pindah kelantan..

 ni bot ape lak ni..
24 tahun lepas..bot ni la yang bawak arwah mama g hospital..
time tu duk kat pangkor..
aku lahir kat hospital lumut..
tahun 86 ner ada hospital kat pangkor..
so bot ni la yang dorang guna.
ada lagi sekarang..bot yang d gunakan untuk bawak docter ke pulau pangkor..
cool giler..huhuhu

bila tgok pic ni..
aku teringat masa ku kecik dulu..
arwah abah n mama selalu bawak kita orang turun kat pantai lumut.
masa tu abah n mama duk kat berek polis lumut.
petang petang aku n along akan turun jalan jalan ngan abh n mama..

tahun 2010..
along bawak anak dia plak jalan jalan kat pantai..
sama macam mama n abah bawak kami..

hurm..
dalam hati ku berbisik..

" mama . abah..  hari ni angah dan along datang tempat mama dan abah bawak kami dulu..along bawak anak dia n bini dia..cucu dan menantu mama n abah.. sayang sangat abah n mama tak der kat sini..insya Allah suatu hari nanti angah pulak bawak anak bini datang sini..macam mama n abah buat dulu.."

kata kata tu hilang d bawa angin
bayuyang menyapa pipi..
aku tersenyum...

perempuan memang tak guna!!!!!!

 
PEREMPAUN MEMANGTAK GUNA !!!!!
Perempuan memang tak guna..tak guna ..tak guna dan tak guna..
Perempuan memang TAk GUNA!!!!!!!!
marah betul bunyinya...keras dan penuh dengan ketidak puasan hati..


1.Perempuan memang tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. .
2. Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An-Nur.

3. Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.


4. Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5. Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya.. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat.



6. Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya (tudung siput babi). Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab.. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya.

7. Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini

’Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik’ ‘Tunduk’ di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. ‘Penyakit dlm hati’ adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.


8. Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick sahaja?

9. Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak ‘berharga’ dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita.. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan   cara yang terbaik.

Wednesday, November 10, 2010

lelaki ini..

dengar lagu lelaki ini..dari penyanyi bervokal marvelous...Anuar Zain
satu nama yang sangat gah dengan vokal yang mantap mengalunkan lagu lagu romantik.
walaupun suara aku tak lah sehebat n mavelous suara dia..tapi aku penah la karox lagu ni..
hurm..aku tak sangka aku leh tau lagu ni..dengan jiwa dan hati yang keras dulu..rasanya tak mungkin aku kan minat lagu camni..
adakah hati ku sudah tak keras macam dulu??
hahhaa...tak tau la nak cakap..miracle mungkin..

aku terpanggil untuk mengulangi bait dan rangkap.



' lelaki ini yang selalu mencinta mu..
selalu.. tanpa ragu..
lelaki ini yang selalu memuja..
hanya dirimu yang bertahta dalam sanubari ku...'

aku tersenyum..
kenangan mengusik hati ni..
mungkin hatiku yang keras telah dapat d lembutkan..
terima kasih.



 

Wednesday, October 27, 2010

im back...

setelah sekian lama aku membekukan blog ni..
atas dasar hormat dan ingin menjaga hati..
dan akhirnya aku tak mampu membohongi diri aku.
perasaan dan naluri blogger dalam hati aku ni melonjak lonjak ingin bebas..
rasa nak tercabut jantung bila menahan rasa..
maafkan aku teman .
lama rasanya aku menghilang..
hampir dua bulan..
rasanya..ini permulaan yang baru..
terima kasih atas kesudian korang sumer singgah kat blog ni..
bermula dari sekarang..
another memory - activated!!!

Friday, September 17, 2010

syahdu Syawal

Allah hu akbar ..
Allah ..hu akbar
Allah hu akbar...

laungan takbir memecah keheningan pagi syawal itu..
biasanya mama akan kejut kami 4 beradik bangun awal..bersarapan dan terus ke kubur arwah atok n nenek..
sarapan pada pagi syawal 2005 itu adalah rendang ayam dan ketupat.
lepas sarapan kami akan ke pusara atok n nenek sebelum semayang raya..
ramai sanak saudara yang menziarahi pusara yang selama ini sepi.. walaupun pagi itu masih baru ..masih berkabus.
begitulah setiap tahun..
cuma bezanya.. tiada lagi suara mama yang mengejutkan kami..
berganti dengan suara aku..

alin.. bangun...lin dah pagi dah ni...bangun la..kita nak g kubo mama ni..

awe.. bangun wan.. kita nak g kubo mama ni..

adik adik ku mengeliat.. penat mengemas rumah mungkin masih tak hilang lagi..lepas mereka bangun..aku ke dapo menyediakan sarapan.
menu tahun ni
lontong , nasi impit , dan rendang ayam.
tiada kuah kacang..agak rumit untuk aku sediakan..( tak reti sebenarnya setelah cubaan beberapa kali seblum ni gagal )

selepas sarapan..aku membawa adik adik ku ke tempat biasa ..pada pagi syawal ni..
kabus masih ada bersisa ..embun masih ada d hujung rumput..
tikar ku bentang mengadap 3 pusara ..

perlahan...

yasin...
wal Quran nur hakim..
in' nakala minal mur'saalim ....

penuh sebak dalam dada...



rasa yang tak dapat di gambarkan dengan kata kata..
alunan surah yasin itu cukup syahdu..meruntun hati.. menyebakakn dada yang membacanya..
air mata mengalir perlahan.. aku cuba sembunyikan pada pandangan adik adik ku..
ya Allah..kuatkan la hati ku ini..



tak berdaya menahan sebak itu..
aku lepaskan bersama surah yasin..sehingga tamat.
lepas segala rindu ku ini..rasa seolah aku dekat dengan mama..ketenangan menyelubungi hati ini..
aman.. terlepas segala beban rindu di hati ini..

Ya Allah Ya Tuhan Ku..
Tempatkan la Ibu Ku.nenek ku dan datok ku dan orang orang islam yang telah meninggal bersama orang orang yang engkau kasihi. ampunkan Dosa mereka. Ringankan lah azab Kubur Mereka.kasihani lah mereka seperti mana mereka mengasihani aku.Ya Allah sesungguhnya Engkau lah Tuhan yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

amin~
amin~
Ya rabbal Al Amin~

Monday, August 23, 2010

Rindu Ramadhan.

"Dah masuk 5tahun kita sambut bulan puasa n raya tanpa arwah mama n abah..sejak 2 ,kita xpernah bukak puasa n bersahur 4 bradik bersama2..mesti salah seorang xda..raya pom sama,kita xpernah bkumpul 4bradik di pagi raya sejak 2..alin rindu nk berkumpul 4bradik kat umah ...kita..:"

"wuwuwu...alin teringin nk cium tgn along n angah dipagi raya sbgai gnti cium tgn arwah mma n abh...tp alin xpnh dapat..:'(
pg raya ptama ni besday alin...alin nk alg,agh n awe ada ngn alin...ceriakan alin..lau arwah mma ada msty dia wat pulut kuning ngn rendang n jamu org mkn...alin rindu ngah..long...:'("

Me
aku tiyok ni..
baca msg mu tadi..
aku teringin sangat nak kumpul 4 beradik..
sambut raya sama sama..
buka sama sama..
saho sama sama.
aku rindu arwah mama..
arwah abah..
aku sedih dengan apa yang berlaku kat family kita..
aku rindu kita kumpul semua..
12:15pmNor
samala ngah..
alin pom
rindu sgt2
tringat zaman dulu kita bgn sau 4bradik
time mma g keja
12:15pmMe
tu la.
12:15pmNor
lau dkat2 nk raya abh dtg umh
12:16pmMe
aku rindu zaman tu..
12:16pmNor
g shoping bju raya
best kn ngah
12:16pmMe
sabar linn..
angah sebak sangat bila jadi gini..
alin ada angah..
ada along..
12:17pmNor
tp smua 2 dah xsama cm dulu kn..
alin xsbr nk g kubur mma
alin nk bce yasin

dah lama x ziarah kubu r abh
12:18pmMe
kita doakan yang terbaik untuk diorang

air mata aku mengalir ketika ini.. bukan kesedihan yang mengalirka air mata ini..
sebak menahan perasaan yang tidak dapat ku luahkan..
aku rindu..rindu suatu masa yang pernah aku lalu dulu..

suatu ketika kami berkumpul..
kami berempat bangun sahor bersama..
"alin..bangun lin.. saho.. "
awe.. bangun wan.. saho"
aku mengejut adik lin n adik wan di kala along tgah sibuk kat dapo ..
mencedok lauk n nasi yang mama dah tinggalkan seblum mama g kejer..
adik lin bangun dengan muka ngantuk trus membasuh muka.. 
berempat mengaminkan doa dan brsahur..
mama masa tu kerja shif.. 
jadi tak selalu bersama kami ketika sahur dan berbuka.. 

kalau mama tak kerja malam atau cuti..
mesti lepas saho kitaorang tak kan tido..
tapi ramai ramai ada kat dapo..tolong mama buat kuih raya.
dah jadi satu tradisi.. masa ku kecik lagi mama memang selau buat kuih raya sendiri..
sampai la aku besa..mama tak pernah miss wat kuih kegemaran aku.
5 tahun lepas adalah aidilfitri terakhir bersama mama..
mama masih lagi buat kuih raya..walaupun masa tu dia dah tak berapa sihat.
macam biasa..aku lah yang jadi mixer ( majerin n gula) ..
kacau pakai sudip n pusing ngan tangan sampai sebati..
itulah part yang aku selalu buat dari kecik sampai besa..
adik lin akan buat bahagian finishing..
tabur coklat rice.. letak kuning telur atas biskut.. 
letak potongan ceri atas biskot..
tuang coklat cair atas almont landon..
adik wan pulak bahagian QC,, 
makan biskot yang tak reject..pecah pecah..

rindunya saat itu..






Thursday, August 5, 2010

suatu dulu masa dulu~

aku terjumpa satu keping gambar ..
dua oarng budak ..pada suatu masa dulu..

satu yang tinggi dan berdiri.. agak kurus.. gayanya mengambarkan dia seorang abang.
lagi tua dari yang satu lagi.. menemani adiknya yang duduk di sebelahnya..
adiknya duduk dengan tangan di atas paha. dengan gaya rambut afro ala ala alleycat..

siapa mereka berdua ini..
memory ku pantas terkenang pada usiaku sebelum tadika dan abang ku along diawal persekolahan.
gambar ini di ambil pada satu petang sebelum menyambut hari lahir ku..

hurm terkenang pada kemesraan dulu..
kenapa sekarang tak boleh jadi semesra dulu..
mungkin charecter kita berbeza..
mungkin ada ketidak pausan hati dalam jiwa..

bak kata pepatah..
tidak putus air di cincang.
tak putus tali persaudaraan ini..

semoga kita sekeluarga bersama selamanya..
amin~~~~~

asal usul Mr Bean ? korang tau tak Mr Bean Dari mana?


sebut kata ROWAN SEBASTIAN ATKINSON mungkin tak ramai yang kenal..
tapai kalau kata MR BEAN... mesti korang kenal..
korang kenal tak MR bean?
satu watak sempoi seorang professor sebuah universiti yang leh buat orang ketawa tanpa berkata kata..
gabungan elimen klaka bisu yang di mulakan oleh charlie charplen..dah cukup buat aku ketawa..rasanya dah banyak kali tgok cerita MR bean tapi aku tak pernah bosan dengan cerita dia walaupun dah lebih 87kali aku tgok..stil bleh ketawa lagi..hahahah..

sebut kate MR BEAN..budak darjah satu pun kenal..

kalau sebot nama PM pun blum tentu budak darjah satu kenal..
jelas menunjukkan betapa kuatnya pengaruh MR BEAN kepada budak budak...

lawak yang bersaja di tambah ngan muka selamba lagi selenga membuatkan siapa saja ketawa ngan tingkah laku tak bersalah mamat MR Bean ni..kalau tak silap aku dari aku skolah rendah lagi aku dah kenal Mr Bean ni..sampai penah ada gelarkan cikgu tuisyen aku masa time SPM dengan gelaran Mr bean.. huhuhu..kesian cikgu tu tak pasal aku panggil dia camtu...

masuk universiti lak.. kenakalan aku makin menjadi jadi bila aku panggil sorang dari junior aku dengan panggilan MR BEan.. hahahha..sebab dia ni lurus jer macam Mr bEan.. truk gila rasa bila pikir balik.. samapi lekat orang paggil dia bean sampai graduate... huhuhu..

tapi taukah korang Mr bean ini berasal dari mana?


bila di cek kat jabatan pendaftar rupanya mamat ni orang sabah..bah..

hahahha...
tak caya kau..
sungguh tak caya...

korang caya tak?

wahahhahahah
kui kui kui..

betambah sakit pale aku ni.. dah la nak oprate.. adoiyai.. sape nyer kejer la ni~~~

Wednesday, August 4, 2010

maaf kerna melukakan hati

melukai  di lukai dan terluka..
term yang bermain di jiwa ini..
maaf atas apa yang berlaku..

to syira : mintak maaf sangat sangat..sebab banyak berdiam diri..
mintak maaf kerna terlalu baik dengan perempuan..
mintak maaf kerna sayer jahat..
mintak maaf kerna sayer kejam..

to miza : mintak maaf sangat sangat pasal saya awak yg kena..
past is past..
mungkin orang tak paham camner hub kita..
camner kita rapat.. tapi walau kita bukan lagi couple..

to cahaya : sayer mintak maaf sebab huru hara kan hidup awak..dengan masalah saye.. sory sangat sangat..
awak tak sepatotnyer terlibat sebenarnya..tapi tu la.. kner jugak serangan demi serangan..
sory~~~


hurm..
aku realize smthing..
apa yang kita rasa bukan sume orang paham..
kadang kadang kita buat biasa jer..
tapi orang dah salah paham..

so hati hati bila berkata kata~

nak mulakan hidup baru.

(@^+&&^%$%#$

pernah kener maki?
pernah kener hambur ngan kata kata kesat?
penah di sumpah seranah?
pernah kener tengking?
marah betol macam tu..
hurm~~~

tu la..
baik macam mana pun kita penah buat.
berjuta budi pun kita tabur..
bila kita tersilap langkah skit..

semua di atas tu HILANG..

Thursday, July 22, 2010

Rajuk Sang Pungguk pada RemBULAN~



bulan~`
kemana kau menghilang..
rajuk ku ini cuma menarik perhatian..
marahku bukanya kerna dendam..
benciku ini kerna aku syg..
rasa ingin ku beritahu tentang derita ini..
kelam ini... suram ini.. gelita ini..
agar kau mengerti mengapa aku begini..

rasa ingin saja aku berlari..
jauh..tapi aku tak tahu kemana..
rasa ingin aku menjerit ..tapi suara ini hilang...
argh... tersiksa diri ini bila di perlakuakn begini..
mengapa aku perlu merasa begini?
gagal meluahkan apa yang terbuku di hati..
rasa seperti lidah ini di potong..
kotak suara ni di campak jauh~..
kenapa tidak ku luahkan saja perasaan ini..
kenapa aku begitu ego untuk mengakui ..
mengapa hati ini keras untuk mengakui dan memaafi
sedangkan hakikatnya dah lama ku maafi segala kesilapan bulan...

aku pungguk..
rajuk ku pada sang bulan kerna keegoan hati ini..
marahku pada bulan kerna rasa sayang di dalam hati ini..
benciku pada rembulan kerna rindu yang ada dalam diri ini..

hakikatnya setiap malam aku menanti kemunculan mu..
setiap malam aku merindui nya..
tak pernah jemu menunggu purnama bertaut.
 agar dapat ku luahkan
rasa yang terbuku di hati..

surat awan untuk sang pelangi


salam sang pelangi..
maaf kerana buat kamu bersedih..maaf kerna aku terlalu ego dan keras hati..
maaf kerna aku punya banyak kelemahan yang tak mampu kau hadapi..
maaf kerna begitu tegar melukai warna mu..
maaf kerna aku kejam menolak cinta mu..
aku punya kekurangan..
banyak sekali tak sama seperti kamu sang pelangi..
aku punya mendung yang hitam..
aku punya kabus yang kelam..
aku punya asap yang kotor..

aku tak mampu berikan cahaya seperti matahari
aku tak mampu menjadi indah seperti bulan..
aku hanya awan yang di tiup angin..
melalui hujan dan pelangi..
terima kasih kerna menempiaskan cahaya 7 mu itu di dada ku..
ia bagai cinta yang cukup indah..
walaupun seketika ia telah cukup untuk buat awan sepertiku cerah..

biarkan angin ini bertiup..
moga satu hari nanti kita kan bersua..
dan aku berharap pada saat itu aku bukan lagi awan..
tapi aku kan jadi matahari yang tiba bersama pelangi selepas hujan..

The LAst AiRBeNdER

kalau ckap cerita The Last Airbender ni mungkin ramai yag tertanya tanya cerita hape ni..tak penah dengar pon..


tapi kalau cakap anime AVATAR. THE LANGEND OF ANG. mungkin ramai tahu..cerita sal budak botak yang cube belajar menguasai 4 unsur utama iaitu TANAH-AIR-API- ANGIN..

budak botak ni mengembara bersama sama kawan kawan nyer dan seekor makhluk berbulu yang boleh terbang..aku lupe dah nama menatant tu hape.. dah lame tak tgok..last masa blaja kat uitm dulu jer..


kalau korang tgok watak ni mesti korang penah tgok kan.. ni la cerita yang aku cakap tu.. yang best nyer cerita ni telah di jadi sebuah movie yang berjudul THE LAST AIRBANDER. cerita yang diarah oleh M.night.Shamalan ini mendapat kritikan hebat pada awalnya dan kini setelah di tayangkan kat US pada 1 JULAi hari tu..cerita ni boleh di katakan kotak pejabat la.. ( BOX OFFICE )..


ada iras tak watak ngan pelakon yang diorang pilih..pada hemat aku rasanya boleh di terima la..walaupun tak sama 100%.. basicly ada la rupa macam dalam anime.. cerita ni berjalan masih di landasan yang sama di mana permusuhan antara 4 puak tadi..puak APi ( FIRE nation ) yang agak tak puas hati ngan puak puak lain dan menyerang satu sama lain.. nak ceria banyak tak best la plak..nanti tak feel masa tgok wayang nanti..

cerita ni akan tayang kat malaysia mungkin dalam sebulan dua lagi.. tapi kat tenet dah ada dah.. tapi rakaman kamera la..aku dah download dah tapi tak nak tgok lagi.. rasanya nanti kua yang 3D.. so rasa cam nak tgok yang 3D trus..



so kalau sape sape minat nak download cerita ni.. dah tak sabar sangat nak tunggu leh la cari kat mana mana downloader movie yang ada.. gambar tak berapa camtik la..tapi bleh jer kalau nak tgok..subtite di sedia kan..cewah..aku promote plak.. aku pun tak tgok lagi..download jer dulu..huhuhu..

pada aku cerita ni natara 5 cerita utama yang aku nantikan pada tahun ni.. so rasanya aku akan tgok 3D la untuk memuaskan keinginan menonton muvie ini.. hehehe.. survey yang di buat kat Us diorang bagi 5 bintangdari 6 kat cerita ni..

walaupun waterbender ( juruz air ) tak berapa menjadi seperti dalam anime tapi kira ok la dia punya iffect.. tak kan nak 100% sama dalam anime kot.. masak la nak buat..huhuhu..
so ada sesape nak g tgok wayang tak cerita ni? jom r.. hurm pada sesiapa yang nak download cerita ni.. aku sharekan web site downloader dia..korang pg la cari kat www.syok.org

daftar la sebagai ahli.. nanti korang akan dapat download movie dengan sepuas hatinya..
renung renungkan dan selamat  mendownload~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...