Wednesday, October 28, 2009

6TH Asia pasific youth forum


alhamdulillah..
akhirnya hari yang di nanti untuk APR youth forum berakhir jugak..
22- 27 okt 2009banyak dapat pengalaman yang berharga,,
berkongsi pglaman..
cerita..

buat aku makin terasa terbuka
dengan pelbagai issue yang selama ni mungkin aku tak berapa tahu.
melihat teletah dan budaya asing
walaupun ni bukan first internasional event yang aku sertai..
tapi ni yang paling best kot..
beza dengan jaboree..camporee..n camping2 yang lain.
.ini paling santai..
dan mbuatkan aku rasa pentingnya diri ini pada dunia..

secara keseluruhan..
tajuk yang di bincangkan banyak berkaitan tentang youth...
tentang peranan..
apa yang di sumbangkan pada dunia..
dengan tema scout capital for peace..
dan creat a better world..
rasa macam penting pulak bila membincangkan masalah dunia..
apa yang perlu aku n rakan2 lakukan
dan bincangkan untuk mencari konklusimenyelesaikan masalah dunia..
mungkin cara yang di bincangkan di sini adalah satu dari jawapan untuk permasalahan ini..
konklusi yang dapat dari forum ini akan di bincangkan di world youth forum..
yang akan ada kat brazil tahun 2011..
ada sedikit pic untuk di konsi bersama tak banyak sebab tak bawak kamera..
so tumpang2 jer la..




ntah camner leh sesat pic ni..tak tau r kamera saper..
ni pic dengan penari zapin kat selangor culture cove..
to syira: jagan marah tau.


ni dengan scout dari republic of polynesia..
( ala ala Hawai r negara dorang)
kat tepi yang macam uniform komunis tu filzah..edari brunei..
( aku Laison Offisor untuk brunei)



ni mase internasional night..( culture night)
pic dengan thailand,brunei,korea,taiwan,jepun,
time ni aku jadi tok dalang wayang kulit untuk performance malaysia.

ni satu game dari thailang..( main Pok pok pok)
ada tarian yang kener folow..kalau tak dapat folow leader..
nanti kener pok..
time ni sumer nak main...nak kner pok dengan awek thailand..hahahha
( aku tengok jer kat blakang) tak pasal2 kner pok dengan budak UIa nanti.

ni antara G22..malaysian deligate yang sempat bagi pose pas abis persembahan.

lebih kurang cam pic kat atas gak..
thailand punyer pesembahan memang gempak r..
salute...

ni masa education tour..pegi putrajaya ( tak der tempat lain KEr? )
so maser ni semua deligate jadi pemandu pelancong..

ni maser dinner kat culture cove...
walaupun berbeza uniform..tapi sumer samer jer..
scout..

ni antara deligate dari asia pasifik..
sumer negara ada..
dengan pelbagai budaya dan pakaian yang unik..
deligate malaysia..
sumer22 orang..terima penghargaan..n sijil.. ( kalau korang terer try cari maner satu aku)

ni fav pic aku..big love...syd castello,lau,manabu haratsuka
tengah buat big love dari ratusan love kecik
yang tertulis isi hati dan suara hati youth asia pasific..
love ni akan di bawa ke brazil 2011 nanti untuk world youth forum.

sesi forum n perbincangan..masa ni memang time praktis speaking..hahhaa..alhamdulillah..
aku dapat inprove speking skil aku..blasah jer..janji dorang paham..wahahah..

rio dari indonesia , syd castello - philipine , jack- thailand..
ni antara otai APR...thanks 4 this pose...
love yang tertulis suara hati dan mesej dari youth asia pasific,,( try zoom kalau kalau nampak)hihihi...kalau tak nampak dia anak... tut...hahahha..sensored..





last pic.. ni dari brunei..

aku jadi LO brunei merangkap pemandu pelancong dan pemudah urusan dorang.. filzah brunei rover ..n syawal..( presiden ABC club Brunei) hahahhaha..

maaf kalau ada yang terasa atau terguris dengan post ni..pic tak banyak..kalau tak der gambar korang tu..jangan la marah ..

nak tgok banyak pic lagi..sila ke facebook..

Monday, October 19, 2009

fear factor yang tak bleh blah

seriusly aku dah lame tak rasa bengang camni..
bengang yang datang dari pelbagai masalah..
kerja dah start banyak..tu tak kesah sangat..
kesihatan yang tak pernah di ambik tau..dah lmer terabai.
tapi tengah hari tadi r yang paling bangang..
yang buat aku bengang gler...

aku kua lab pas ngadap PCR sepagi hari ni..nak g solat..
ada jamuan makan kat pantry..BT3 punyer jamuan raya..
(biotek 3..)..

akak BT3 : azrie..meh la makan..
aku : jab kak nak g toilet..

sampai kat toilet..setle sumer..aku msej amat..
" mat jom makan kat pantry ada jamuan r.."

amat balas..

" ok..aku trun jap lagi"

aku pun siap siap r..dalam toilet..

pastu dapat lagi sebijik mesej..
camni la bunyi dia...

" i tunggu kat resource " yang lain tu di tapis..

tak tau r aper motif..salah anta mesej ker..aper ker..
so aku foward r balik.. kot2 la salah anta ker apa..

tengah aku duk siap2 tu..aku ltak hset ni kat tepi toilet..( tempat sabun )
sekali vibrate..
dalam 1 saat..

plup...!!!

f*&k......!!!!!!
jatuh dalam lubang tu..

YA ALLAH.....

nak tak nak aku trus celuk r..
sim kad tu no tepon sumer..
adoi....
fear factor tu beb,,
kalau masuk tv ni blum tentu orang leh buat..

basuh tepon..kuakan sim..sah sah boleh buang dah tepon ni..
adoi..
hati tengah panas pk mesej tadi..
hurm..

aku terpikir.. camner nak makan jab lagi..
memang kaw2 kner basuh dengan sabun..
yeak..!!

Thursday, October 15, 2009

d.e.m.c

pagi ni nyaman..tak kelam kabut cam semalam..
6.50am.
kluar n start keta..farah fauzana n faizal menemani pagi ni..
ceria dengan panggilan hangit dorang..
hot chat pun tajuk sengal jugak pagi ni..
hari yang permulaanya pnuh senyuman..
better than semalam..
semalam bleding lagi..agak teruk..
bawak aQila,aina,amri..causin yang cumel g ( DEMC ) darul ehsan medical center..
demam teruk..
last doc cakap suspect H1N1..
kner kuarantin..
esok nak balik klantan..
ambik barang skit..n nak ambik sample kat kelantan biotek n kat jerteh.
hurm..menyelam minum air..
tapi tak leh banyak..nanti kembung..

Wednesday, October 14, 2009

pagi yang gelap

semalam agak penat..
tido lena dengan hujan renyai yang mengulit mimpi..
bukak mata glap jer..pesal pagi ni glap jer..
slalu tido dalam cerah..semalm off lampu..
7.00am.. memeranjatkan hari ku..
maner hset buruk ni..tak melalak plak pagi ni..tgok2 dah terbarai bawah katil..
patot r tak sedar..
alarm tak bunyi..
10min siap dah breakfast..
thanks to my aunty..
sediakan bfast..soory..sebab juz minum je..n sandwish pagi tadi best..
tak sempat jamah..
rushing..sampai kat tol..toch n go luper topap..( gaji 25 nov)
kering skit r..bratur panjang kat lorong tunai..
jam dah 7.45 ada kat puchong..
8.10 punch kad..
merah..
argh....
dah semalam thumb drive ilang..
pagi ni tgok2 ada atas meja..
magik tul..misteri...
harap hari ni tak la truk sangat walaupun permulaan nyer agak klam kabut..

Tuesday, October 13, 2009

APR Meting BP House KL.

makan time..dah sampai..trus makan..seblum meting..
ujung minggu yang agak penat..
yer la..orang lain bleh bersenang lenang g umah terbuka..
aku gak kner g meting terakhir persiapan g asia pasific region scout youth forum..
banyak input gak la kali ni..
perstuan pengakap malaysia dah laburkan 100k untuk project ni..
so harapan tu besar..tangungjawab pun besar..
wakil malaysia..giler r..tak sangka sampai gak leval ni..
seblum ni g jamboree pakai duit sendri..kali ni all suport oleh govmnt..
thanks..
so kali ni ladi liaison officer n observer..
liaison offiser untuk brunei kontigen..
2 orang kner jaga.. sorang nama filzah husna..sorang nama syawal..
hurm..
2nd day ada umah terbuka persekutuan pengakap malaysia..
ni ada beberapa pic untuk di share bersama..




taklimat oleh mr azlan. (hokage jB).. kner basuh kaw2...


dengan ini kami berjanji kan buat yang terbaik untuk malaysia..camtu r lbih kurang bunyi dia..

antara kontigen malaysia yang sempat bagi pose untuk blog ni..hurm..ada la lagi yang tak der..sumer 22 orang..

main kawin2 time budak budak dulu...ni la malay weding untuk culture night nanti..ni tengah praktis..tu izzat tengah silat pulut tu..ker silat goyang telor..hahhaha..

ni orang gila maner lak ni..adoi ai..maner datang nih..
ni bukan orang giler..dia mereng jer..
eugine tengah wat indian dance untuk tatapan pengantin sempena culture night nanti..ni kira tengah praktis r ni..
penat praktis...jom g mc D..masa ni dah kul 3 pagi lebih dah..makan sambil mamai..nak tidow..


poyo takkpakai baju rayer..ni tengah beraya sakan ni..open house BP house..HQ pengakap malaysia..ni kira raya + depavali r ni..

malaysian kontigen bersama ketua pengakap negara..Dato Seri Shafie Salleh..cool orang tua ni..bagi semangat..duit raya? tak dapat...
dapat kata kata semangat jer..sponser ada la skit..thanks dato Seri..jasa mu di kenang jua..



model abang boroy..emily bergambar dengan abg boroy..perh..femes gak ek..rasa r jadi popular 2 minit..hahhaha

Dato Seri..nak ambik gambar skit.. masuk tv ni.
.tv pendidikan..hehehe

discussion time..
macam main pondok jer...siap ada sandwich lagi..


fadilah ( baju itam oren ) pose dengan muka lapa ya amat...

Friday, October 9, 2009

papaDOM BesH...

kedai ni kat area komtar.huhuhu..dah lamer tak makan nasi kandar..yum yum



macam kat batu fringgi jer..huhuhu... tapi tak sure r..tringat mase matrik dulu jadi beach boy..kat pantai batu fringgi..bawak jet ski..banana beach.. payung terjun tu...huhuhu..kenangan tu..



nampak real... old skoll.. saadom family.. nostagia la plak.. saadom,mun,miasara


ada style arwah yasmin ahmad.. muhibah...tapi di olah oleh gaya afdlin sendri..

papaDoM
hasil karya seorang yang aku kagumi..
sallute...afdlin shauki..

best giler babas..
berimosi.. lawak giler..n real..( baru tgok preview)

bukan senang nak jadi papa..
tagline memang kena dengan citer..

movie maniac ni dah start nak tgok movie..walaupun tgah pokai..
duit tak dapat lagi..(gaji bulan depan)
huhuhu..
pada sesape yang nak blanje tgok wayang..
boleh la berbuat demikian seblum cter ni abis tempoh..
sekian..

mood raya kembali..

tetibe dengar lagu raya kat dalam bilik yang seblum ni tak penah pun dengar bunyi atau lagu di pasang..pelik..
selalu bunyi tapak kaki orang lalu lalang jer yang wat teman duk lab ni..sekali sekala bunyi pintu terhempas bila en shaiful datang chek line aku wat kejer ker tak..tak pun dak PTS amir tu masuk..
hari ni nampak meriah jer..sume staf pakai baju melayu n baju raya la kononyer..
lupe r hari ni hari raya
biotek punyer open house..house ker? bukan open lab?

bukan terlupe sajer tak nak pakai camtu.
pagi tadi 5.30am
mkcik aku kejut..nak bawak anak dia
nurul aina 8tahun.g klinik..panas tol badan dia..demam..
dah tu iron baju n siap beg nak pegi meeting APR kat BP house jalan hang jebat KL.
dapat SMS dari hafiz.
soh bawak uniform..baju etnik..n LIVE Project repot untuk present masa APR forum nanti.
last minit packing barang..
baju melayu n uniform tergantung dalam keta.

pas ofice ni..trus r g sana.
malasnyer nak harung jem yang extravaganza tu,,
sib baik mood raya ni ada lagi..
full... sate..rendang,lemang,soto,kek,EtC..sumer terapung2 dalam peyot ni..
hurm...
jumaat rupanyer hari ni..
jab lagi gerak dengan mat r..
leh knal area sini..
mood raya... sumer orang hapy..kenyang dah sumer..
leh kejer tol2..
jangan malas2..
kak siti tu..makan tadi kusyuk jer..hahahha
(jangan marah ek nanti tak dapat duit raya)- memang tak dapat pon..

Thursday, October 8, 2009

cinta kitar semula

video

cinta itu boleh di kitar semula?

pecaya tak?

tgok r video ni..

Wednesday, October 7, 2009

mamai ker ngantuk?

wargh.... ngantuknyer ptg2 ni..
dengan air cond yang sejuk ni..mata ni kuyu..seharian main dengan PCR..
leceh giler .. benda yang aku selalu escape lab kalau turn aku wat (mase blaja dulu r)
teringat muka Dr faiz Fong.. ngaja PCR dengan struglenye xplain..
tapi haram tak paham..nganga jer sumer sekelas,,
masuk DNA seQuencing..hahahhaha..tapi yang bestnyer..benda yang aku tak suka ni la yang aku kener ngadap seharian..

ha..ambik ko..tu la..dulu ponteng lab..
partner dengan ACAB..memang r heaven..dia jer buat sume..time report sumer copy senior punyer..( ko skrang wat camtu ker.. izwan,ayeh ,kamal.. korang tgok2 budak acab tu)
seriusly..agak kekok..tapi semalam dah stdy r skit sal PCR..so nampak terer r skit,,( 1st impression ma..penting tu)..

dulu time duk dengan DR faiz mbebel pasal cloning..dna tranfering..koloni putih biru..ape kejadah lagi ntah..
ha sekarang memang depan mata jer sumer tu..
memg kner absorb r ilmu2 ni..
dulu masa teori main bedal jer..
ni praktikal.. overall ok la..aku ready tuk hadapi hari ni..

semalam lagi sengal..penat r konon..balik umah sampai pas magrib..
pas siap sumer nak tunggu isyak terlelap..
tetiba bunyi bising macam alarm phone..tgok2 ada orang call.
safia shaira sani
aku tanya kul brapa dah time tu..
dia ckap kul 10..
tekejut mengkarung aku..
memang lewat g kejer dah kul 10 pagi..

glabah giler..siap ambik towel lagi..
dia tepon lagi.

kul 10 malam la...
ha..!! malam..
malu seh.......

rupanyer baru kul 10 mlm..
kui kui kui..
moral value in this story..
jangan wat kejer penat..nanti tido pas magrib..mamai jadi org giler..

aku tersenyum sengsorang pastu..
adoi ai..

Tuesday, October 6, 2009

hari selasa terakhir untuk selesa

semalam sblum balik,meting yang wat hari selesa ini berakhir.hahaha sampai bila nak relex..actly dah bosan sebab tak der project nak buat..so semalam dapat r aku satu project..
di letakan untuk tolong en shaiful..

pagi tadi kua jalan2 dengan driver.
IMR , jalan pahang seblah HKL..tempat jual kuman2 .
di tugaskan ambik kuman2 yang dah lamer aku tinggalkan..
dah lamer tak sebot nama nama panjang lebar lagi bebelit tu..

project dah dapat, job dah ada.. R.O pun dah ada..
sample jer tak ada lagi..
so bermula esok..preparation dah kner wat..autoclave..buat media..
wah...satu rutin yang lamer tak buat..
semua kan bermula esok..

hurm...dah lame tak sentuh..
kekok pun ada..bertaktih macam budak baru berjalan..
sedangkan dulu dah boleh terloncat2 berlari..
tu la..tinggal lamer sangat..

so hari ni menikmati hari selasa yang selesa
seblum bermula rabu yang ...(tak tau lagi nak cakap ape)

skit sebanyak dah mula biasa dengan persekitaran
dah mula serasi dengan situasi..
harap ianya akan bermula dengan happy..

......

camner ek????

tak tau nak cakap camner..termenung sorang2 bila tengok logo ni..
actly seblum kejer kat sini aku kan aktif dalam scouting ni..
then terpilih la dari ramai2 scout n rover kat msia ni untuk handle event ni..
agak teruja n gembira gak la..yer la..world event ni..semua negara datang..

46 tahun lepas msia jadi tuan umah..so kali ni msia jadi tuan umah lagi..so amat bertuah la kalau dapat join n organize event ni.

nak tunggu next turn msia..memang r 46 tahun lagi..
masa tu umo dah kira bukan youth dah..
so...sekarang ni tersepit...

bukan kuih sepit r..tersepit..
kalau kuih sepit aku makan jer..senang..

dah kejer ni..paham2 la..office hour..
camner ek...dah clash dah dengan event ni..

actly aku kner ada kat IYC cheras 20hb.. 21 kner jemput kontigen luar kat KLIA..
dapat jaga kontigen Brunei darulsalam..kira ok la..cakap bahasa baku jer..kalau kner kontigen afrika..mampos aku..hurm..

masalahnyer adalah aku kejer baru jer barapa hari..tak kan nak cuti..(cuti tahun aku di beri 5 hari je) untuk tahun ni la.
nak MC..adoi..kner klentong bos lak..
camner ek..

berbelah bagi nih ,batu blah batu bertangkup nih..
adoi..
tulung....hurm....

Monday, October 5, 2009

HPLC yang sengal..

dah 3 hari dah duk ngadap manatang ni..tapi haram tak tau aper motif dia..tu r projek dah run separuh..aku baru masuk..nak paham flow dia kemain lagi complicated..hahaha..
tu la masa blaja dulu ska ponteng klas IA..instrumental analysis..time kjer ni..nah ko..memang jumpe r..
hahaha...selamba cool jer..starting from zero...
kner belek balik ni nota nota yang dah campak kat dalam kotak tu..
dah jadi manuskrip dah..

dulu kjer kat HUSM main rutin test..kacang r..celah gigi jer..
ni main reseach..try n eror...
kalau try asyik eror jer memang bgang..
kalau tak try tetibe dah eror lagi skit pale..
aper pun..
this my new world..
kner cover r sumer tu..

balik nanti kner cari note IA,,
huh...!!!

reseach pasal minyak kelapa dara..
ni tgah extract phospholipid dari hampas kelapa..
dah la masih terapung2 ni tak tau nak di campak kat bhagian maner..
hurm...
overall ok la..
rindu time blaja dulu..
rindu nak jamming..
nak jerit2..
nak join gig..

kehidupan kejer dengan blaja jauh beza..
serius...!!!!

Friday, October 2, 2009

melalot petang petang

huarggghhh...ngantuknyer..petang2 camni..slalu minggu lepas aku tengah sebok kat kedai dobi aku..tengah kira duit dobi hari tu..sblum past kedai kat pekerja aku..so hari ni rutin sejak 2,3 bulan tu dah tak dapat aku buat...

braper la agak2 colection hari ni..klu nak tau kner call la budak2 tu..
hurm hari aku kembali pakai baju kemeja..slack..n lab coat yang berabuk tu dah melekat balik kat badan ni..
kejer lab yang busan ni dah jadi rutin harian aku bermula 1 okt..

hari ni 2nd day..
samer cam 1st day..

situasi dan kondisi baru untuk berfikir..
kalau dulu aku jadi seorang pelari pecut yang mengejar target hidup..
yang mengejar keuntungan yang namanya bizness..
tapi kini kner jadi pelari jarak jauh yang cool jer...untuk sampai penamat yang jauh nuh..
goverment staff atau penjawat awam macam arwah mama n abah..

hurm..kalau dorang ada ni camner r gamaknya..
gembira?? yer la kot..abis gak anak dia ni blaja..(ingatkan tak abis2.)hahahaha
22hb ni...

duk dalam lab ni tak tau saper lagi jadi bos aku..
so terapung2 r..kejap kiri kejap kanan..
minggu ni jer..pas ni dah bizi cam staf lain..ner la sempat nak blogging lagi..
teringat akau kat izwan..ayeh..kamal..n acab.. dak ptikal skali dengan aku..

wei geng..huru hara r aku kat sini..tak macam kat HUSM..
lain giler..duk bahagian rND.. giler bizi orang kat sini..
macam en amir tu banyak jer kat sini..yang macam en (aper ntah yang slalu pakai baju cam aku tu ) luper la namer dia..macam perangai korina pun banyak..hahahah...sweet memory tu ptikal dengan korang..

pic nanti aku upload r..
kamera tak der r,hset lak prob..
nanti r..

bleding pun truk gak skarang..makin truk dari biasa..takut gak r..teringat en ali kat makmal TB..nasib aku punyer test Tb negative..

busan r plak dalam lab ni..
hurm..fb kner blok..busanyer...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...