Monday, November 23, 2009

1st pay slip

hari yang di tunggu2..
akhirnya...dapat gak gaji..adat r kejer gvment..
dulu aku sorang ushawan yang hari2 pegang duit..
dari seorang pelari pecut..
aku jadi pelari jarak jauh..
slow skit lari tapi leh pg jauh..
yang penting tiba di destinasi..

so hari ni..pada orang2 yang dah bagi advance kat aku sementara dapat gaji..
hari ni..hari nak bayar balik advance korang..
( yang tersenarai sahaja)..hahahhahah..
ada ker aku hutang tak bayar?
rasanyer tak der lagi..
orang utang aku tak bayar ramai r..
tapi aku tak der la bekira sangat pun..

hurm..ada mcam2 cara orang nak mintak duit ni..
aka hutang la..
1.ada yang direct cakap..( aku suka cara ni)
2.ada yang malu2 nak cakap.. ( ok la sopan)
3.ada yang saund2 kata tak nak bayar ( aku cukup tak suka orang camni)kalau da duit sure oarang bayar punyer la.
4.ada yang repot kat awek,mak bapak,tunang,isteri orang yang berhutang ( tak tau aper motif ) nak malu kan ker..nak bagitau orang lain..segan nak bagitau sendri ker.. ( aku ckup anti dengan cara ni)
5. ada yang lagi best..tulis kat blog.fster..facebook...yang si polan2 ada pinjam duit dia tak bayar..
6. print gambar orang yang pinjam duit n tulis kat situ..utang tak bayar.. n tampal kat taman perumahan orang tu..bagi malu.. walaupun utang orang tu tak sampai sepuluh ringgit..
gile extreme..

walau aper pun..

tuhan dah pesan..

hutang wajib di bayar walau pun tak dituntut..
walaupun dah mati..hutang tetap kner langsaikan..
sesungguhnya roh oarang yag berhutang akan tergantung di antara langit dan bumi..

tapi dalam satu sudut lagi..
sebagai pemberi hutang..
anda harus ingat..
jangan membuka ..menjaja aib orang di dunia ni..kerna ALLAH akan mengaibkan orang2 yang suka mengaibkan orang di akhirat kelak...

paham2 r kan..
so..tak baik citer2 hal2 camni ( aib ) kat orang...

hidup ni bukan selalu senang..
ada kala susah.. ner tau nanti turn kita plak..

so pada yang membri advance kat aku..
sory sangat2..gaji lambat skit..standart r gvment..

yang terasa hati..
bagus la... aku cumer bersuara ..
mekasih kalian..
mekasih...atas pertolongan..

2 comments:

Kyoru said...

fuh...Puncak Alam tu. Tempat yang masih membangun.

Mr AzRai MaRCeeL said...

ko ni komen..salah post r.. nanti aku upload offer medic aku..jangan terkujat.hahhahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...