Monday, March 15, 2010

mencari bakal menahanTU atau menantu

oh mama aku mahu kawin..
kawin dengan sapa..

oit..oit... saper nak kawin ni.. ni lagu old skool..
luper dah band maner nyanyi..

nak kawin konon..duit tak der..harta tak ada..saper nak pandang..
kalau dulu bleh la nak masuk minang anak orang bila dah kejer kerajaan ni..
sekarang,,blum tentu..
huhuhu.. ni saper nak kawin ni..?
tak der sapa..

ni cumer respon dari perkahwinan mber aku ni..

just nak kongsi untuk bacaan korang..baik buruk nilai sendri..

hurm..citer dia bermula camni..anak gadis ni budak kategori ( ustazah la- pakai tudung labuh)
mak dia kemain lagi nak matching matching anak dara dia ni dengan mamat ni..
baik... hensem..macho...kaya..berpelajaran.. beriman..
( macam tau tau jer mamat tu beriman..cam ner dia tgok tak tau la)
btol btol excited nak satukan anak dia ni dengan mamat yang baik lagi bagus ni..
sampai g ambik kat umah budak laki tu..nak suruh dating dengan anak dia..
anak pompuan dia plak naik segan dengan tingkah laku mak dia ni..
tapi sebab mak punya pasal..tak nak durHAKHA kat mak..dia iya kan la..
sedangkan dalam hati tuhan ja tau..


dalam sedar tak sedar dah dekat setahun hubungan dorang..
kalau ikotkan mamat ni tak der nak sangat kat anak pompuan makcik tu..
tapi sebab dah termakan budi..dah segan...
layan jer la...

so macamana hubungan itu berlaku..
atas dasar cinta kah?
atau sebab mak @ mak cik tu yang terlalu excited..
sampai tak nampak apa keinginan kedua blah pihak..
zalim kah mak @ mak cik itu..

kenapa perlu membuat keputusan untuk orang lain..?
sedangkan anak meraka yang nak terus hidup dengan pasangan masing2..
kenapa perlu menyatukan diorang sampai plan itu ini untuk ketemukan mereka..
apa tak cukup lagi rancangan yang esa yang mengatur jodoh?
sampai perlu masuk campur urusan DIA..

mungkin dengan alasan
aku nak beri yang terbaik untuk anak aku...!!!

hei...!!
yang terbaik? siapa yang terbaik..?
manusia semua punya kelemahan..!!

aku cuma mahu anak ku dapat jodoh yang baik..!!
hei..!!
apa pilihan mu itu lebih baik dari pilihan ALLAH?

mana percaya mu pada QAda dan QAdar tuhan..?
jika telah tertulis di LOh mahfuz itu nama si polan bin si polan akan berkahwin dengan si polan binti si polan.. maka itu yang akan terjadi..

tak perlu di plan nak satukan dengan sesiapa..
soal JODOH..MAUT..PertEmuan..
adalah rahsia ALLAH...

hurm...
mungkin tak pecaya kot..
atau tak yakin dengan pilihan DIA..

akhir cerita tadi..

hubungan itu tak kesampaian..
gadis yang suci tadi habis di kerkah oleh jejaka macho yang terbaik itu..
dan akhirnya ...

korang fikir la sendiri...

1 comment:

Mr AzRai MaRCeeL said...

puan panpal tak komen ker hari ni..senyap jer...cuti ker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...