Wednesday, February 17, 2010

kuEH Bakul Limau MandaRIN kuaCI kaCang


kueh bakul..
ngidam sangat nak makan..
aku penah tanya aswati..
pnah makan tak kueh ni..
katanya tak penah dengar pun..ni kan plak makan..
katanya kat peneng kueh tikus nama dia..
lantak la aper pun..

masa kat shah alam ..ada gak tgok2..
tapi cam meragukan jer..
ni bila balik kelantan..
ada rupanya yang melayu wat..
thanks pada ah beng
yang invite n penuhi aku yang mengidam ni..


rumah terbuka tahun baru cina.
aku teringat zaman aku kecik2 dulu..kat perak.
arwah abah n mama memang ramai kenalan cina.
polis la katakan..
kalau time raya cina ni..
penuh freezer kat umah dengan limau mandarin..
berkotak kotak..
air kotak tak yah citer la..
berbundle2..

kalau g beraya..
ang pow memang wajib..
zaman kanak kanak ku yang indah..
bestnyer kalau zaman tu berulang lagi ( mustahil)
tapi kali ni
ia berulang ..cuma bezanya di kelantan.
cara dan budayanya agak lain dari cina perak.
itu mungkin pendapat aku.

tapi yang penting keakraban tu tetap sama.
kemeriahan tetap sama.
hurm..

open house kali ni bukan nak makan makn pun sebenarnya..
lebih pada reunion mber2 lama..
time ni la nak jumpe..
makan kuaci..kacang..
kueh bakul..limau.

2jam berlalu pun tak sedar.

2 comments:

zh-ena said...

ena suka gak mkn kuih bakul
sedap
lembik2 skit kan

Mr AzRai MaRCeeL said...

a.ah.sdap gle.that my fav.dr dlu smpai skrg.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...